מכשיר הפוליגרף, שבעברית קרוי "מכונת אמת" או "גלאי שקר", כשמו כן הוא, נועד לבדוק האם אדם דובר אמת או שמא משקר. מאמר זה יעסוק בבדיקה באמצעות מכשיר הפוליגרף במסגרת הליך פלילי.
האם אדם חייב להסכים לבצע בדיקת פוליגרף במסגרת הליך פלילי?
מכשיר הפוליגרף נועד, כאמור, לבדוק האם אדם דובר אמת או משקר. במסגרת הליך פלילי, זו אינה מטרתה היחידה של בדיקת הפוליגרף. בהליך פלילי, בדיקת פוליגרף מהווה אמצעי גם לאיסוף מידע הדרוש לשם ההתקדמות בהליך הפלילי ולשם השלמתו.
למרות זאת, לאדם שמתנהל נגדו הליך פלילי, יש זכות לסרב לביצוע בדיקת פוליגרף. הדבר לא מעיד על כך שאותו אדם הוא אשם, אלא רק מצריך את המשטרה להשתמש בשיטות חקירה אחרות במסגרת אותו הליך פלילי.
אמינות בדיקות פוליגרף
קשה לומר באופן חד משמעי שבדיקות פוליגרף ותוצאותיהן הן אכן מהימנות לחלוטין ואין עליהן עוררין. יש הטוענים כי עקב העובדה שאדם הנבדק בפוליגרף, ובמסגרת הליך פלילי בפרט, הוא באופן טבעי לחוץ, נרגש ומתוח – גם אם הוא אכן חף מפשע – הרי שהדבר עלול להשפיע על מדדיו הפיזיולוגיים ולגרום לכך שתוצאות בדיקת הפוליגרף תהיינה לרעתו.
בנוסף, נכון לכתיבת שורות אלה, אין במדינת ישראל חקיקה רשמית באשר להכשרה ולהסמכה הנדרשות כדי להפעיל מכשיר פוליגרף. כלומר, למעשה, כל אדם בישראל יכול להפעיל מכשיר זה. לכן, ישנם מקרים שעקב חוסר מיומנות מספקת מצד מפעיל מכשיר הפוליגרף – תוצאות הבדיקה שהוא מבצע אינן מדויקות ולא מספיק אמינות.
האם בדיקת פוליגרף קבילה כראייה במסגרת הליך פלילי?
עקב העובדה שאמינותה של בדיקת הפוליגרף מוטלת בספק, בישראל בדיקת פוליגרף לא קבילה כראייה במסגרת הליך פלילי. הדבר נקבע בפסק הדין "מדינת ישראל נגד אבוטבול", בו יוחסו לנאשם מספר עבירות ובהן עבירת אינוס, אך בית המשפט העליון זיכה אותו מעבירת האינוס, שכן בדיקת פוליגרף לא קבילה כראייה במסגרת הליך פלילי, ואין לראות בסירובו של נאשם לבדיקת פוליגרף כעדות לכך שהוא אכן אשם.
עם זאת, במסגרת הליך אזרחי, בדיקת פוליגרף יכולה להיות קבילה כראייה. הדבר תלוי במספר גורמים:
- הנאשם מסכים מרצונו החופשי לשתף פעולה עם בדיקת הפוליגרף
- בטרם ביצוע בדיקת הפוליגרף, על הנאשם לחתום, על פי חוק, לחתום על כתב הסכמה לביצוע בדיקת הפוליגרף
- על תוצאות בדיקת הפוליגרף להיות עקביות.
לסיכום, על אף שבדיקת פוליגרף נועדה לבדוק האם אדם דובר אמת או משקר, וכן מהווה אמצעי לאיסוף מידע הדרוש לשם התקדמות והשלמת ההליך הפלילי – לאדם המתנהל נגדו הליך פלילי יכול לסרב לביצוע בדיקת פוליגרף.
בנוסף, אמינותן של בדיקות פוליגרף ושל תוצאותיהן מוטלת בספק. הדבר תלוי, בעיקר, באישיות הנבדק (האם הוא לחוץ, נרגש או מתוח) וכן במיומנותו של הבודק.
עקב כך, בישראל, בדיקת פוליגרף לא קבילה כראייה במסגרת הליך פלילי. עם זאת, במסגרת הליך אזרחי, ניתן להשתמש בבדיקת פוליגרף כראייה, כל עוד הנאשם מסכים מרצונו החופשי לשתף פעולה עם הבדיקה, ובטרם הבדיקה חותם על כתב הסכמה לביצועה, וכן תוצאות הבדיקה הן עקביות.