חוק הסכמים לנשיאת עוברים מסדיר את הנושא של פונדקאות בישראל ומגדיר בין היתר מהן הדרישות הרפואיות ממועמדת לאם נושאת.
הועדה הכפופה למשרד הבריאות רשאית לאשר הסכם לנשיאת עוברים בין הורים מיועדים לבין אם נושאת. רק אם היא שוכנעה כי לא קיים חשש לפגיעה בבריאות האם או בשלום הילד. מלבד התנאים הנדרשים הבסיסיים הקשורים אל גילה של האם הנושאת, הליכי נשיאת עוברים שעברה ומועד הלידה האחרון, יש גם דרישות רפואיות שכדאי להכיר.
ראשית, הועדה לא מאשרת מועמדת לאם נושאת שעברה 4 לידות או יותר, שעברה שתי לידות או יותר בניתוח קיסרי או שהלידה האחרונה שלה הייתה מוקדמת.
גם מועמדת שעברה הריון חוץ רחמי או שהריונה האחרון הסתיים בהפלה יזומה לא מקבלת אישור של הועדה. מעבר לכך, הועדה לא מאשרת אם נושאת הסובלת מהשמנת יתר, הרפס גניטלי, מצב של דיספלזיה בצוואר הרחם או מחלה כרונית.
זו רק רשימה חלקית של הדרישות המוצבות על ידי משרד הבריאות והועדה הפועלת מטעמו ולכן כדאי להתייעץ עם אנשי מקצוע לפני שמתחילים בתהליך פונדקאות. כמו כן, רצוי להתייעץ עם עורך דין המומחה בנושא הפונדקאות וניתן לעשות זאת בפורום פונדקאות.
רשימת המסמכים הנדרשת
הגשת מועמדות של אם נושאת אל הועדה של משרד הבריאות מחייבת צירוף מסמכים ברורים, בין היתר, מציינת עו"ד איריס טנצר כי יש לצרף את כל ייפויי הכוח הדרושים. רשימת המסמכים כוללת חוות דעת מרופא משפחה, חוות דעת מרופא נשים מומחה, סיכומי לידות, סיכומי הפסקות הריון, סיכומי מחלה, ניתוחים ואשפוז, אישור רפואי, בדיקות מעבדה והצהרת רופא מומחה במיילדות וגינקולוגיה.
אם המועמדת לאם נושאת היא נשואה או שיש לה בן זוג קבוע, דורשת הועדה המצאת מסמכים נוספים. מטרת המסמכים הללו היא לוודא את בריאות האם הנושאת ואת מצבה הרפואי לאורך השנים. המסמכים הנדרשים הם חוות דעת פסיכולוגית, בדיקת איידס, בדיקת אנטיגן לדלקת כבד, דו"ח רישום פלילי, בדיקת VDRL וחתימה על טופס בו בן הזוג מצהיר כי קיבל הסבר על התהליך הרפואי לרבות השלכותיו והמשמעויות שלו.
רשימת מסמכים ארוכה זו מצטרפת אל רשימת הדרישות ומצביעה על הרצינות המיוחסת לתהליך פונדקאות במסגרת משרד הבריאות. יש להתעודד מכך ולהיערך מראש אל הועדה.
המאמר באדיבות פורום פונדקאות