הקורונה גרמה לעסקים רבים לפשוט את הרגל, בחלוף הימים נראה כי מציאות עגומה זו הינה נחלת העבר, אך המלחמה הארורה מצאה עצמה מייצרת משבר חדש שהיציאה ממנו נראית כבלתי אפשרית. תאגיד במצב חדלות פירעון עומד בפני הליכי פירוק או הבראה לחלופין, לפי נסיבות המקרה.
למען הסדר הטוב, נעמוד על החוק היבש ונבין מהו תאגיד המוגדר כחדל פירעון ומה התנאים להגשת הבקשה, חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018?
בקשה תאגיד לצו לפתיחת הליכים
- (א) התאגיד רשאי להגיש בקשה לצו לפתיחת הליכים בהתקיים כל אלה:
(1) הוא נמצא בחדלות פירעון או שהצו יסייע למנוע את חדלות פירעונו;
הודעה (מס' 2) תשפ"ג-2023
(2) סך חובותיו עולה על 26,872.74 שקלים חדשים.
(ב) בקשת תאגיד שהוא שותפות יכול שתוגש גם בידי שותף כללי של השותפות.
עלינו לשים לב כי לתאגיד אשר חדל פירעון, יכולים להגיש את הבקשה גם היועץ המשפטי לממשלה וגם נושה של התאגיד מלבד התאגיד עצמו.
בית המשפט לו הסמכות לדון בחדלות פירעון של תאגיד – הינו בית המשפט המחוזי בו רשומה הכתובת של התאגיד ובו מתבצעים עיקר העסקים של התאגיד או הימצאות נכסיו, במחוזות הבאים: באר שבע, ירושלים, תל אביב, מרכז-לוד, חיפה, ונצרת.
יודגש, מסבירה עו"ד חיה אביסרור שמעוני כי חל"צ – חברה לתועלת הציבור אינה זכאית להליכי חדלות פירעון! עם זאת, עמותה ניתן לפרק בתנאים ייחודיים.
שלבי הגשת הבקשה:
א. תשלום האגרה, באופן פיזי בבית המשפט המחוזי או באופן מקוון.
ב. 1. צרוף אסמכתאות רלוונטיות, לרבות הצעה קונקרטית לתוכנית לשיקום כלכלי של התאגיד – על התוכנית לכלול מידע אודות מידת פוטנציאל המימון של הפעלת התאגיד בפרוטרוט,
במידה והתאגיד מעוניין להפעיל את החברה ולא לפרקה.
- תצהיר המתאר את נסיבות הקריסה הכלכלית-לרבות, היווצרות החובות של התאגיד, פרוט הנכסים וכלל ההליכים המשפטיים העומדים מטעם וכנגד התאגיד נשוא הבקשה, התצהיר יהיה מאומת בידי עורך דין.
- הצעה לכונס נכסים מטעם החברה אשר ידאג לשיקומה בתנאים שיוצבו בידי בית המשפט.
- פרטים אודות כלל העובדים בתאגיד בעת הגשת הבקשה או בשנה שקדמה לה – מידע אשר ישמש לעתיד לבוא גם את המוסד לביטוח לאומי לעובדים שירצו לתבוע את התאגיד לאחר שחדל פירעון.
- דוחות כלכליים אשר רואה החשבון אישר אותם.
ג. הגשת הבקשה באופן מקוון דרך אתר ממו-נט.
כיצד יראה היום שאחרי קבלת הבקשה?
מטרת השיקום הכלכלי כשמו כן הוא – שמירת עסקו של התאגיד כעסק חי.
את המטרה הזו ניתן לממש או על ידי שיקומו של התאגיד באופן מלא, על ידי הליך הבראה שיעבור – למעשה מדובר במציאות בה העסק חבה קריסה כלכלית ואנו מסייעים לו להבריא ולשוב לתלם, לעיתים הפעלת העסק תהיה זמנית כ9 חודשים עד 12 חודשים ולאחר מכן יוחלט מה יהיה. במסגרת זמן זה הנאמן יבדוק את מצב היתכנות הכספית של התאגיד וסיכוייו לשיקום והבראה.
לעיתים הליך ההבראה אינו רלוונטי, ולמעשה לא משנה מה נעשה בסוף חשוב לנו לפרק את התאגיד – מימוש כלל הנכסים של התאגיד, לרבות חלוקת זכויותיו וחובותיו, כאשר לבסוף במצב זה לעומת הקודם התאגיד עתיד לנשום את נשמתו האחרונה כישות משפטית וימחק מרשם התאגידים.
מתן צו השיקום, מורה על הקפאת הליכים שהתנהלו כנגד התאגיד!
חשוב לזכור כי אי דיוק בהגשת הבקשה, יש בו כדי להביא לדחייתה ובכך לפגוע גם בחברה וגם בבעלי מניותיה; על כן יש לבחון את ההליכים השונים ולתעדף הליך של הבראת התאגיד על פני פירוקו.