לאחרונה, חוק הוצאה לפועל עבר שינוי משמעותי. אם כן, מהו אותו שינוי וכיצד הוא מייעל את עבודת ההוצאה לפועל?
הוצאה לפועל הינה גוף אשר רבים מאזרחי מדינת ישראל נחרדים לשמוע את שמו. הוא מזכיר לנו סיטואציות נוראיות של גרירת חייבים למאסר וסוגיות ארוכות שנים אילו מוצרים ראוי לעקל, מי צריך להיות נוכח בבית בעת העיקול וכדומה. בזמן האחרון, חוק הוצאה לפועל עבר רפורמה, שינוי, משמעותי. השינוי בא לידי ביטוי בצורות שונות במטרה לייעל, לשפר ולהנעים על הציבור את ההליך ככל שהדבר ניתן. הווה נסקור את השינוי.
שינוי הוצאה לפועל, המטרה – ייעול
במסגרת השינויים בהוצאה לפועל הושקעה חשיבה רחבת היקף כיצד ניתן לייעל את המערכת. כיצד נוכל להבטיח קבלת כספים מאת חייבים. אומנם לעמוד בצד החייב זו סיטואציה מאוד לא נעימה ועם זאת המטרה העליונה ברורה לכולנו – צריך להבטיח את קבלת הכספים לזכאי לכך.
מעתה, כדי לסייע לרשמים בלשכת ההוצאה לפועל וכדי שאלה יוכלו לאסוף מידע אמין יותר על החייבים ניתנת להם הרשות לבקש מידע מאת גופים שונים האמונים על כספו של החייב כדוגמת: הבנק, חברת האשראי של אותו חייב וכדומה. כך, תוכל ההוצאה לפועל הן לקבל מידע ומעתה היא זכאית אף להטיל עיקול על המצוי בידי גורמים אלו.
הרשמים בלשכות ההוצאה לפועל יוכלו ללחוץ על החייב גם על ידי מעשים שלא יכלו להשתמש בהם עד היום כדוגמת שלילת רישיון הנהיגה של חייב. מטרת מעשים אילו הינה להפעיל לחץ עקיף ולהביא לתשלום החוב במקום שבו החייב מתמהמה מלשלם. ייעול נוסף שיתבצע בהוצאה לפועל מאפשר לפנות להוצאה לפועל בהליך מקוצר יותר מזה שהיה מנת חלקו של הדורש עד היום.
הוצאה לפועל בכבוד
שינויים נוספים נועדו לאילו בינינו שהרגישו את נחת זרועה של ההוצאה לפועל וחשו השפלה. מעתה, החוק שם על נס דגלו את הרצון לכבד את זכויותיו הבסיסיות של החייב.
כדי לסייע למעשה כה קשה להתבצע בעדינות ובכבוד הראוי החוק קובע הוראות לשמירה על זכויות.לדוגמה – החוק אוסר על הוצאה לרחוב של דיירים. אם יש צורך לעקל את מקום מגוריו של חייב, קיימת החובה לתת לו דיור חלופי. כמובן שהדיור החלופי הינו זמני. כמו כן משום שמאסר פוגע בזכותו הבסיסית של החייב לחירות ולחופש תנועה, ישנה מגמה של צמצום השימוש במאסרים כנגד חייבים.
המטרה היא להגיע להפסקה מוחלטת של מאסרים נגד חייבים בסופו של דבר. כמו כן, החוק מדבר על נכסים שלא ניתן לעקל. לא כל נכס ניתן לעקל ובכך אנו רואים את המגמה ההולכת וגוברת במדינה לקידוש זכות בסיסית נוספת – הזכות לקניין.
בנוסף על כל השינויים האלו ההוצאה לפועל דואגת שזכאים לא יוכלו לפתוח באופן מיידי תיקי הוצאה לפועל. ישנה חובה עליהם להמתין שלושים ימים מרגע ההחלטה שהם זכאים לקבלת הכסף. המטרה היא לאפשר לחייבים לשלם את החוב, ולא שייפתח נגדם מידית תיק להוצאה לפועל שכרוך באי נעימויות מרובות.
הוצאה לפועל – שינוי אדמינסטרטיבי
במסגרת הרפורמה ישנה מגמה לחצוץ בין בתי המשפט לבין לשכות ההוצאה לפועל. בהוצאה לפועל יהיו בעלי תפקידים חדשים (משרות שעד כה אוישו על ידי שופטים) – לדוגמה כבר לא יהיו ראשי הוצאה לפועל, במקומם יקומו ויהיו רשמי הוצאה לפועל. ההפרדה האדמיניסטרטיבית באה לידי ביטוי גם בכך שיוקמו לשכות חדשות. הלשכות יופרדו מבתי המשפט וככל הנראה גם יחול צמצום בכמות לשכות ההוצאה לפועל.
ההפרדה – הן בתפקידים, והן ההפרדה הפיסית מראה על הרצון העז שלשכות ההוצאה לפועל יעמדו על רגליים משלהן. ייתכן והמטרה היא שיראו פחות מאיימות וייתכן שהמטרה היא ייעול ואולי עיקר הרעיון הוא הפחתת עומסים מבתי המשפט. מה שלא תהא הסיבה יש לי תחושה שכולנו נברך על הפרדה זו. אנו רואים את המגמה לשנות, את הרצון לפתח הן לטובת הזכאים והן לשם הגנה על זכויותיהם הבסיסיות של החייבים. זו תמצית הרפורמה בחוק הוצאה לפועל.