מוקד עורכי הדין
מוקד עורכי הדין
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9974772

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    זכויות הגבר בתהליך הגירושין

    זכויובמקרים רבים של גירושין במדינת ישראל, עוברים הילדים לחסות האם במשמורת מלאה, ומתראים עם האב במסגרת הסדרי ראייה, בהתאם לחוק חזקת הגיך הרך, עליו נפרט בהמשך. מהן זכויותיו של הגבר בגירושין? באיזו מידה יכול האב להמשיך להיות חלק פעיל בחיי ילדיו וכיצד הוא יכול לעשות זאת. על זכויות הגבר בגירושין, בכתבה שלפניכם.

    זכויות הגבר בתהליך הגירושין

    לאחר הגירושין, עיקר חובותיו של הגבר מסתכמות בתחומי המזונות, הרכוש, הדיור, אולם מה לגבי זכויותיו? האם אלמנטרי כי משמורת מלאה תהיה ברשות האם והאב "נידון" להסדרי ראייה בלבד? אילו זכויות ניתנות לגבר בתהליך גירושין, שחשוב לדעת?

    תוכן עניינים

    מהו חוק "חזקת הגיל הרך"?

    בשנת 1962 נחקק חוק חזקת הגיל הרך במסגרת חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, לפיו במקרה שאין הסכמה בין הורים מתגרשים, ילדים עד גיל שש ניתנים למשמורת מלאה אצל האם.

    החוק מורה בנסיבות מיוחדות בהן האם אינה מתפקדת או במקרים בהם האב שימש כהורה עיקרי של הילד, לא להורות על מסירת הילד/ים אוטומטית לחזקת האם. אב המעוניין לקבל משמורת מלאה על ילדיו, צריך להוכיח נסיבות מיוחדות המצדיקות בשם הילד את המשמורת המלאה של האב.

    בשנים האחרונות ניתן לראות שחל שינוי ביישום של חוק זה, ומשמורת אינה עוברת באופן אוטומטי לידי האם גם מתחת לגיל שש. כלומר, חשוב לדעת כי יש מקום לדיון בנושא זה, וכי נראה לפי הפסיקה כי לא חל עקרון אוטומטי המעביר את הילדים למשמורת מלאה של האם, מבלי לבחון את המצב באופן פרטני.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      משמורת משותפת

      משמורת משותפת מתייחסת למצב בו ההורים מחלקים ביניהם את המשמורת על הילדים:

      • הילדים גרים אצל האמא ואצל האבא, בימים קבועים וידועים מראש, כנ"ל לגבי חגים, חופשים ומועדים.
      • המשמורת מוגדרת כמשמורת משפטית, כלומר האחריות המשפטית של כל אפוטרופוס על ילדיו, ומשמורת פיזית, כלומר מגורי הילדים.
      • משמורת משותפת מחלקת באופן כמעט שווה את שהות הילדים אצל כל אחד מהוריו, והיתרון הגדול שלה הוא שהחלוקה בין ההורים שווה גם בעיני הילדים.

      אין הורה אחד ש"מקבל" את הילדים יותר וההורה השני פחות בתמונה. שני ההורים ולקים ביניהם את גידול הילדים וחינוכם, ומהווים דמויות משמעותיות באותה מידה בחייהם של הילדים.

      הסדרי ראייה במקרה של משמורת האם

      במידה והאם במשמורת מלאה אצל האם, חלק מזכויות הגבר מתייחסות להסדרי הראייה מול הילדים. כאשר האב אינו משמורן מלא, הזמן ששוהים הילדים עם האב הוא לחלוטין חלק מזכויות האב, אשר יילקחו ממנו רק במידה ויפר אותם באופן מתמשך ופוגע בילדים. במקרים בהם מפרה האם את הסדרי הראייה של האב, כאשר המשמורת המלאה בידיה, יכול האב לפנות לפקידת סעד או למשטרה על מנת לטפל בנושא.

      חינוך הילדים

      נושא נוסף שיש לתת עליו את הדעת במסגרת תהליך גירושין הוא חינוך הילדים גם לאחר הפרידה והגירושין. גם כאשר יש משמורת מלאה של האם, גם כאשר יש משמורת משותפת, כל עוד שני ההורים רשומים כאפוטרופסים של הילד, לשניהם יש זכויות בחינוך הילד ובקביעת עניינים מהותיים כגון היכן יגור, היכן יתחנך, באיזו תרבות ועל פי איזו דת. המשמורן הראשי אינו מקבל זכות יחידים לקבוע את הקווים החינוכיים בגידול הילד.

      אם אתם רוצים לקחת חלק פעיל בחיי ילדיכם, יש לוודא שבהסכם הגירושין הדברים יהיו כתובים מפורשות וכי כל רישום וכל הליך מהותי הנוגע לחיי הילד, יחייב את חתימת שני ההורים.

      מה לגבי חלוקת רכוש?

      1. זוגות שנישאו לאחר שנת 1974 כפופים לחוק יחסי ממון אשר קובע כי כל אחד מהצדדים זכאי לחצי מכלל הנכסים שנצברו במהלך חייהם.
      2. האב ברוב המקרים מחויב לשלם מזונות עד גיל 15 על מנת לסייע בכלכלת ילדיו, ולא תמיד קיימת הלימה בין גובה המזונות שנדרש האב לשלם, לבין גובה השתכרותו בפועל.
      3. בית המשפט לוקח בחשבון הוצאות דיור, משכנתא, חשבונות ועוד.

      האם יש הגבלה בבחירת מקום המגורים?

      נושא נוסף שיש לתת עליו את הדעת לגבי זכויות גבר בעיצומו של תהליך גירושין הוא מקום המגורים. כל אחד מההורים מקבל זכות עקרונית לגור בכל מקום שיבחר. גם אם הילדים נמצאים בחזקת האם, האב יכול להעתיק את מקום מגוריו, ואין בסמכות האם להגביל זאת. החיסרון כמובן הוא השפעה על הסדרי הראייה עם הילדים.

      על מנת לוודא כי זכויות האב באות לידי ביטוי, יש להתייעץ עם עורך דין המומחה לגירושין ומנוסה בנושא חלוקת משמורת בין ההורים.

      אנחנו עושים מאמץ לדייק בכל התוכן המופיע באתר הסברה משפטית. יחד עם זאת האמור באתר אינו תחליף לייעוץ משפטי והמסתמך על האמור באתר – עושה כן באחריותו בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9974772 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף