המאמר ינסה להסביר מהו אישור נוטריוני. כידוע, מקצוע הנוטריון דורש רישיון. נשאלת שאלה האם הרישיון כפוף לאישור או שמא להיפך. האם יש תנאים מיוחדים לקבלת האישור? המאמר ינסה לענות על שאלות כאלו ואחרות.
אישור נוטריוני
המחוקק הסמיך את ציבור הנוטריונים לתת שירותי נוטריון שונים, כאשר חתימת הנוטריון מהווה אישור נוטריוני. האישור הנוטריוני מצוי בסעיף 19 לחוק הנוטריונים (להלן "החוק"). אישור זה מהווה ראייה, ואין צורך לזמן את הנוטריון להעיד על דבריו או מעשיו בהקשר האמור במסמך ואין כל צורך בהגשת ראיות נוספות שיתמכו באמור במסמך.
כוחו הראייתי של האישור הנוטריוני בעל משמעות עצומה מבחינת חוק הנוטריונים והוראותיו כגון: אופן מינוי נוטריונים, פעילות ועדת הרישיונות וכללי האתיקה החלים על הנוטריונים. כדי לקבל את האישור הנוטריוני יש לעמוד במספר כללי סף המצויים בחוק, והתנאי ההכרחי והבל יעבור הוא קבלת רישיון להיות עורך דין נוטריון.
נשאלת השאלה מה הפרוצדורה לקבלת הרישיון, שבעקבותיו מקבלים את האישור?
תנאי כשירות של הנוטריון
מתן אישור נוטריוני יכול להתבצע אך ורק על ידי נוטריון בעל רישיון ישראלי. מוסד הנוטריון הוא אמנם מוסד בינלאומי אך פעולה נוטריונית לא תהיה תקפה, אם לא בוצעה על ידי בעל רישיון נוטריון מישראל.
חוק הנוטריונים דורש מספר תנאי סף לצורך קבלת הרישיון ובעקבותיו את האישור:
- להיות עו"ד לפחות עשר שנים. מדוע לפחות עשר שנים? הוותק והידע המשפטי הרב שצובר עו"ד במהלך תקופה זו, ידע להפוך את הנוטריונים לעו"ד בקיאים בצורה מלאה ברזי המשפט וידעו לתת את השירות הטוב ביותר ללקוחותיהם. הדרישה היא לעסוק במקצוע לפחות עשר שנים ולא להיות רק חבר בלשכת עו"ד. זהו תנאי מהותי ולא פורמאלי.
- השתתפות בהשתלמות מקצועית, המכשירה את עורך הדין לשמש כנוטריון.
- ועדת הרישיונות היא זו שבסופו של דבר מכשירה את המועמד לקבל רישיון ובעקבותיו את האישור. בעת מתן האישור הנוטריוני, על המועמד להפעיל שיקול דעת רב בבדיקתו האם יוכל למלא תפקידיו כנוטריון, כי אחרת הועדה תרד לשורש העניין ועלולה לפסול את המועמד. הבדיקה אינה אורכת זמן רב במהלכה היא רשאית להחזיר את טפסי הבקשה חזרה למועמד במידה וישנם פרטים חסרים. היא מבקשת ממנו למלא את הפרטים ולהחזיר לה. הועדה מתכנסת עד שלוש פעמים בשנה, ולכן על המועמד להזדרז במידה ויש פרטים חסרים ולהשלימם כי אחרת לא תוכל לדון בבקשתו במועד הנ"ל.
- עמידה בכללי האתיקה ובטוהר המידות של מקצוע הנוטריון כתנאי לקבלת האישור. בעיקרם של כללי האתיקה, מצויה החובה לשמור על סודיות המידע המגיע אל הנוטריון במסגרת מתן שירות נוטריוני, כמו גם חובתו לנהוג במסירות ובנאמנות כלפי הפונים אליו.
תנאים נוספים לצורך קבלת האישור
בסיטואציות מסוימות, נדרש הנוטריון, כתנאי למתן אישור נוטריוני, לקבל לידיו, מסמכים שונים, למשל:
- תעודת רופא: במקרים בהם מתקיימים תנאי תקנה 4 (ה) לתקנות הנוטריונים, מחויב נוטריון לקבל תעודת רופא, מיום ביצוע הפעולה, טרם ייתן אישור נוטריוני. תנאי התקנה קובעים כי היה ומבקש הפעולה, מאושפז בבית חולים או מרותק למיטתו, יש לקבל הוכחה לכשירותו לביצוע הפעולה, בדמות תעודת רופא.
לא פעם, ביטל בית המשפט את תוקפה של צוואה למשל, בשל מצבו של המנוח, כאשר הוכח כי לא הוצגה לנוטריון, תעודת רופא, כפי הנדרש. - אישור אפוטרופוס: מבקש הפעולה הוא קטין? נוטריון אינו יכול לתת אישור נוטריוני, לקטין, ללא שקיבל את האישור המתאים.
- הוכחת זכות חתימה: ביצוע פעולה בשם אדם אחר או תאגיד, דורש קבלת הוכחה בכתב לזכות החתימה של האדם אשר הגיע אל משרד הנוטריון. לא הוצגה הוכחה המניחה את דעתו של הנוטריון, ליו לסרב לתת אישור נוטריוני.
לסיכום, אישור נוטריוני כפוף לצורך קבלת רישיון. המאמר ניסה להציג מהו אישור נוטריוני, התנאים לצורך קבלת רישיון ותנאים נוספים לפני משמקבלים את האישור.