אחד היתרונות הגדולים של תביעה לפינוי שוכר (אשר נקרא גם "מושכר"), היא האפשרות לבצע הליך זריז, שכן מדובר בתביעה שמטרה לקבל פסק דין אשר מאפשר לפנות דייר סרבן מהדירה. כיצד עושים זאת ביעילות ובזריזות? כל התשובות לפניכם.
כאשר יש צורך לבצע פינוי של שוכר מהדירה, מדובר בסיטואציה בה הופסדו כספים, וכבר נעשו ניסיונות והשקעת זמן מצד במשכיר, בעל הנכס, לפנות את הדייר, ללא הצלחה. בשלב זה הפיתרון האפשרי הוא הגשת תביעה לפינוי מושכר, אשר משמש פיתרון יעיל, מהיר וריאלי.
מתי ניתן להגיש תביעה לפינוי שוכר בהליך זריז?
כאשר שוכר אינו משלם שכר דירה, או אינו מפנה את הדירה אף על פי שתקופת החוזה תמה, או במקרה בו השוכר הסב נזק גדול לדירה, ניתן להגיש תביעה כזו, וזהו הסעד החוקי המומלץ במקרים כאלו. תביעה רגילה לפינוי הנכס עשויה לארוך במקרה הטוב חודשים רבים, שפירושם הפסדים כספיים נוספים, ולכן תביעה בהליך זריז היא בהחלט הסעד הרצוי.
כדאי להתייעץ עם עורך דין כמובן לפני הגשת התביעה, מכיוון שמדובר במצב מתמשך. כלומר אם הדייר לא שילם פעם אחת את שכר הדירה או איחר בתשלום, לא בטוח שלמהר להגיש תביעה הוא הפיתרון האידיאלי. במקרה מתמשך בו השוכר אינו משלם שכר דירה, כדאי להתייעץ האם זהו הסעד הנכון ביותר, וזאת כמובן לאחר שליחת מכתב התראה בטרם נקיטת הליכים משפטיים.
כיצד מוגשת התביעה?
- התביעה מוגשת לבית משפט השלום במחוז בו נמצא הנכס המדובר.
- התביעה מכילה את השתלשלות הדברים, מסמכים רלוונטיים כגון חוזה אשר בעצם קיומו מוכח הפרה, פרטים של הצדדים, מכתבים שנשלחו כהתראה, במידה ונשלחו, העתקי חשבוניות שלא שולמו – במידה ואכן כך ועוד.
- הגשת כתב הגנה תתבצע עד 30 יום לאחר הגשת כתב התביעה, ועל הנתבע להגיש תצהירים שונים שמגבים את עמדו במידה ויש, חוות דעת מומחה, מסמכים משפטיים שמפריכים את טענות התובע, במידה וקיימים.
- לאחר הגשת התביעה וההגנה, ייקבע מועד לדיון, עד 30 יום ממועד הגשת כתב ההגנה, כלומר, עד 60 יום מיום הגשת התביעה, וזהו בדיוק ההליך הזריז – תוך 60 יום ניתן לקבל פסק דין לפינוי השוכר.
- התובע והנתבע יגישו טענות בכתב לדיון, עד 14 יום לפני מועד הדיון שנקבע.
דיון והחלטת בית המשפט
במקרים רבים של תביעה לפינוי שוכר, הדיון נמשך יום אחד, במקרים אחרים קובע בית המשפט דיון נוסף, פסק הדין צריך להינתן עד 14 יום מגמר הדיונים, כאשר בחלק מהמקרים הוא יינתן "במקום", כלומר בסיום הדיון.
כיצד מוציאים לפועל את פסק הדין?
חשוב לדעת כי במקרה ששוכר אינו מוכן לצאת מהדירה, לא ניתן לפנותו בכוח, ולא ניתן להזמין משטרה לפנותו. משטרה תוכל לפעול ככוח מבצע של הלשכה להוצאה לפועל, רק לאחר מתן פסק דין.
לאחר שאכן ניתן פסק הדין, והשוכר עדיין מסרב להתפנות מהדירה, ניתן לפנות לרשות האכיפה והגבייה, לשכת ההוצאה לפועל, על מנת להוציא לפועל את פסק הדין. הפינוי בפועל ייערך במועד שקבע בית המשפט, במידה ולא נקבע מועד, הפינוי יתבצע לאחר 15 יום מיום מתן פסק הדין. חשוב לציין כי הפינוי לא ייערך לפני כן, כלומר בית המשפט מעניק 15 ימי חסד לשוכר, לפנות את הדירה.
היתרונות של הליך מזורז לפינוי שוכר
ההליך המזורז נושא עימו מספר יתרונות, את חלקם ציינו:
- ההליך יכול להסתיים בין 60-90 יום. אולי זה נשמע זמן רב, אבל בכל הנוגע להליך משפטי, מדובר בזמן שיא קצר ביותר.
- ההליך מגן על בעל הנכס והשוכר אינו יכול להגיש תביעה נגדית בהליך זה או להוסיף צד שלישי אליו "עוברת" האחריות.
- ההליך מגן גם על השוכר בכך שמעניק לו 14 יום להתפנות לאחר שנתין פסק דין, לפני ביצוע פינוי מטעם הלשכה להוצאה לפועל.
- ההליך מגדיר במדויק את סדר הדברים ומונע את האפשרות להפעיל כוח משטרתי במקרה של סירוב פינוי. רק לאחר מתן פסק דין ולאחר התערבות הלשכה להוציאה לפועל, נכנסת המשטרה לתמונה.
תביעה לפינוי שוכר הינה סעד מומלץ במקרה של סירוב דייר להתפנות או במקרה בו מתעכב הדייר באופן משמעותי בתשלום. יש להתייעץ עם עורך דין המומחה בתביעות מסוג זה, על מנת להשיג את התוצאה הטובה ביותר.