התגרשתם? או שאתם במחשבות על פרידה? יש לכם ילדים משותפים מתחת לגיל 18?
מצב כזה מציף הרבה שאלות, כיצד נקבעת המשמורת על הילדים? האם יש לשני ההורים הסמכות לקבל החלטות בנוגע לילדים? איזה סוגי משמורת יש?
לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, לשני ההורים הסמכות הבלעדית להחליט על ילדיהם. כאשר ההורים מחליטים להפרד ולהתגרש, יש חשיבות שיסדירו את מקום המגורים של ילדיהם המשותפים, שמתחת לגיל 18.
ההורים יכולים להחליט ביניהם על המשמורת, או לפנות לערכאה משפטית, בית דין דתי או בית משפט לענייני משפחה, לפי מועד הפניה המוקדמת ביותר (בבית דין רבני – יש אפשרות לכרוך את המשמורת והסדרי השהיה עם הסדר הגירושין).
חשוב לציין, מסביר עורך דין איתן ליפסקר, כי במידה ואתם ידועים בציבור או בני זוג מאותו מין, או שאתם משתייכים לדתות שונות, תביעה למשמורת ילדים תוכלו להגיש רק בבית המשפט לענייני משפחה.
אם הגעתם לתביעה, יש שני סוגי משמורות, משותפת או יחידה. חשוב לדעת כמה דברים לפני שמגיעים להחלטות, כיצד נקבעת המשמורת על ידי הערכאה המשפטית שתבחרו.
הסמכות על קביעת המשמורת נתונה קודם כל לכם ההורים. אם לא הצלחתם להגיע להסכם, או שבית המשפט לא מאשר את ההסכם שאליו הגעתם, הוא זה שיכריע לגבי המשמורת על הילדים, או הסדרי שהיה ומגורים לפי מספר פרמטרים:
- כאשר יש הסכמה בין בני הזוג – רצון כל אחד משני ההורים יכריע. חשוב שתזכרו, שההסכם ביניכם טעון אישור בית משפט ויאושר רק לאחר שיוכח כי ההסכם הוא לטובת הילדים.
- אם אין הסכמה, או שההסכם לא אושר – עקרון טובת הילד הוא זה שיכריע. עקרון זה מאפשר לביהמ״ש לשאול ולברר כמה דברים:
- גיל הילדים – ילדים מתחת לגיל 6 – חזקת הגיל הרך – ההנחה המשפטית שלילדים מתחת לגיל 6 יהיה טוב יותר להשאר עם האם.
- רצון הילדים – ככל שהילד בוגר יותר, בית המשפט יקשיב יותר לרצונו.
- תסקיר עו״ס מהרווחה – במקרה של הגשת תביעה למשמורת – בית המשפט יבקש מבני הזוג לגשת ללשכת לרווחה במקום מגוריהם ועו״ס שמונה לפי חוק. התסקיר אינו מחייב את בית המשפט, אך בדרך כלל הוא פוסק לפי המלצותיו.
בנוסף לעקרון טובת הילד, בית המשפט תפקידו גם לשמור על זכויות כל בני המשפחה ולאזן בינהן. למשל, זכויות הילדים לקשר רציף עם כל אחד הוריהם. במידה וכל אחד מכם גר בעיר אחרת, יתכן שזה יהיה אחד הגורמים שילקחו בחשבון בקביעת מקום המשמורת.
זכות נוספת וחשובה לא פחות היא זכותו של ההורה שנקבע כמשמורן לקבוע את חייו ולהמשיך את מהלכם, גם במידה והוא מעוניין לפתוח בחיים חדשים.
חשיבות רבה רואה בית המשפט בשמירת הילדים על הקשר עם ההורה שנקבע כלא משמורן, זה צריך להיות קשר משמעותי ולכן יש חשיבות שהמרחק בין הבתים של שני ההורים, לא יסכן את הקשר. קחו זאת בחשבון במידה ומי מכם מתכוון לגור בחו״ל, למשל.
בסופו של דבר, עקרון העל המנחה את בית המשפט בהכרעה על המשמורתֿ, הוא עקרון טובת הילד. זהו עקרון המשקלל את זכות הילד לשמירה על בריאותו הגופנית והנפשית, וזכותו לסיפוק צרכיו הגופניים והחומריים. בית המשפט ישקלל ויאזן את זכויות כל בני המשפחה ויכוון בפסיקתו לשמירה ככל הניתן על קשרים משמעותיים בין ילדים והורים, וכן בין האחים.