מחלת מקצוע היא מחלה הנגרמת לעובד באופן ישיר בשל עבודתו ותנאיה. עובד החולה במחלה הנחשבת למחלת מקצוע, זכאי להגיש תביעה עקב כך. מאמר זה מהווה מדריך להגשת תביעה למחלת מקצוע.
אילו סוגי מחלות מהווים מחלת מקצוע?
קיימים שישה סוגי מחלות מקצוע:
- מחלות שנגרמות עקב הרעלות מחומרים כמו בנזן, בריליום, אנילין, ברום ותרכובותיו השונות, גופרית, כלור ותרכובותיו השונות, כספית ותרכובותיה השונות, ציאנידים, פלואור ועוד.
מחלות נפוצות מסוג זה הן מחלות זיהומיות בריאות, ואף סרטן ריאות – הנגרמות כתוצאה משריפת פחמי אבן ואבק תעשייתי. בנוסף, חשיפה לכספית עלולה לגרום לנזק לכליות ולאלרגיות, וכן להפרעות נפשיות כמו עצבנות ודיכאון. סוג שכיח נוסף של מחלות הנגרמות עקב הרעלות מחומרים הוא מחלות העור. מחלות אלו, ובעיקר דלקות בעור, יכולות להיגרם כתוצאה מחשיפה לאדי כספית ותרכובותיה. - מחלות שנגרמות על-ידי גורמים כימיים, כמו קדחת המתכות שנגרמת על-ידי אדי מתכות כמו נחושת, אבץ וברזל, אלרגיות שנגרמות עקב רגישות לדגנים ולתבואה, ואף עקרות שנגרמת כתוצאה מחומרים כמו פרופן, דיברומו וכלורן.
- מחלות שנגרמות כתוצאה מגורמים מכניים ופיזיקליים, כמו עיוות שרירים עקב עבודה באלחוט, ירידה בשמיעה או חירשות מוחלטת עקב רעש בעבודה, וכן מחלת קייסון עקב עבודה באוויר דחוס.
- סרטן שנובע מחומרים כימיים כמו אסבסט, בנזן, ארסן וויניל כלוריד.
- מחלות שנגרמות מגורמים ביולוגיים, כמו שיתוק ילדים, שחפת, הפטיטיס B, כלבת, ריאת החקלאים וצפדת.
- מחלות שנגרמות על-ידי אבק צמחי, כמו ביסנוזיס – מחלה כרונית העלולה להיגרם עקב חשיפה לאבק שנוצר מעיבוד פשתן, כותנה ועוד סוגי טקסטיל.
מחלתך היא מחלת מקצוע? זה מה שעליך לעשות
חשוב שאדם החושד שמצבו הבריאותי התדרדר או ממשיך להתדרדר עקב עבודתו, יפנה לייעוץ משפטי מצד עורך דין ביטוח לאומי, שיודע כיצד לסייע לפונה בהשגת מסמכים רפואיים מתאימים, בראיות שנדרשות וכמובן בהגשת תביעה.
לאחר מכן, יש להגיש תביעה לדמי פגיעה, שנועדה לפצות עובד הנעדר זמנית מעבודתו עקב פגיעה בעבודה. הפיצוי אינו מוענק מעבר לשלושה עשר שבועות של היעדרות, שהם שלושה חודשים.
יש להגיש תביעה זו מוקדם ככל האפשר, עד שניים עשר חודשים ממועד היווצרות הפגיעה.
אם מחלת המקצוע גרמה לנכות, בין אם קבועה ובין אם זמנית, של העובד, והתקבלה תביעתו לדמי פגיעה – הוא יכול להגיש תביעה לגמלת נכות מעבודה מהביטוח הלאומי. גם תביעה זו יש להגיש מוקדם ככל האפשר, עד שניים עשר חודשים מיום קבלת התביעה לדמי פגיעה.
לאחר ההגשה, מקבל התובע זימון לוועדה רפואית, שעל-פי המסמכים שקיבלה ועל-פי הופעת התובע בה, דנה במצבו הרפואי. לאחר מכן קובע רופא הוועדה את דרגת הנכות של התובע ואת תאריך תחילתה, וכן האם נכות התובע היא זמנית או קבועה. על בסיס כל אלה, נקבעים גובה הגמלה של התובע וסכום ההחזר הרטרואקטיבי שיקבל. הוועדה שולחת הודעה לתובע ומעדכנת אותו באשר להחלטתה.
איני מרוצה מההחלטה – מה ניתן לעשות?
תובע שלא מרוצה מהחלטתה של הוועדה הרפואית יכול, עד 30 ימים מקבלת ההחלטה, להגיש ערר לוועדת העררים הרלוונטית. יש להבהיר, שוועדה זו יכולה גם להפחית עוד יותר את שיעור הנכות שנקבע בוועדה הרפואית הראשונית, אך במקרים כאלה, התובע יכול למשוך את הערר.
במקרים שבהם ועדת העררים לא הפחיתה את שיעור הנכות של התובע, אך גם לא העלתה אותו באופן שמספק את התובע, ניתן להגיש, תוך 60 ימים מקבלת החלטת וועדת העררים, ערעור לבית הדין האזורי לעבודה. אם גם ערעור זה נדחה, התובע יכול, אם מצבו הבריאותי/הכלכלי הוחמר, להגיש בקשה לדיון חדש בתביעה, רק שישה חודשים ממועד החלטת הוועדה הרפואית המקורית. אם בתקופה זו התובע היה מאושפז, הוא יכול להגיש בקשה לדיון חדש גם מבלי להשלים תקופה זו.
לסיכום, ישנם שישה סוגי מחלות מקצוע: מחלות שנגרמות עקב הרעלות מחומרים, על-ידי גורמים כימיים, כתוצאה מגורמים מכניים ופיזיקליים, מגורמים ביולוגיים, על-ידי אבק צמחי וכן סרטן שנובע מחומרים כימיים.
כאשר עובד חושד שהוא חולה במחלת מקצוע עליו לפנות לייעוץ משפטי, להגיש תביעה לדמי פגיעה, ואם היא מתקבלת – הוא יכול להגיש תביעה לגמלת נכות מעבודה מהביטוח הלאומי. לאחר ההגשה, הוא מקבל זימון לוועדה רפואית, שבסופו של דבר קובעת את דרגת נכותו, האם היא זמנית או קבועה וכן את תאריך תחילתה, ובהתאם לכך קובעת את גובה הגמלה ואת סכום ההחזר הרטרואקטיבי שיקבל התובע.
אם התובע לא מרוצה מההחלטה, הוא יכול להגיש ערר לוועדת העררים הרלוונטית, ואם התובע לא מרוצה גם מהחלטתה של וועדה זו – הוא יכול להגיש ערעור לבית הדין האזורי לעבודה. אם גם ערעור זה נדחה, יכול התובע, במקרים מסוימים, להגיש בקשה לדיון חדש בתביעתו.