הרב שלמה קרליבך זצ"ל העלה סיפור מרתק: "באודסה היה חי יהודי, בנקאי. הוא היה קרוב קצת ליהדות. אני לא יודע איך חיו יהודים מתבוללים באותה תקופה, אבל לאותו יהודי היה בנק. הוא היה אדם עשיר מאוד, אבל קרוב קצת ליהדות.
יום אחד, הרואה חשבון שלו הביא לו את כל הספרים. הוא הסתכל בהם וראה דבר מוזר: אם הוא לא משיג שני מיליון רובלים תוך ארבעה ימים… הוא יצטרך להכריז על פשיטת רגל!"
למעשה פושט רגל לשעבר, חדל פירעון בהווה יכול להיות כל אחד ואחת מאתנו אשר מזלו אינו שפר עליו ונפל בעסקיו מחד, אולי איבד את מאזן התזרימים מאידך כאשר סך הוצאותיו עלה על סך הכנסותיו.
מה החוק אומר?
חוק זה נועד להסדיר את פירעון חובותיו של חייב שהוא יחיד או תאגיד, הנמצא או העלול להימצא במצב של חדלות פירעון, במטרה –
(1)להביא ככל האפשר לשיקומו הכלכלי של החייב;
(2)להשיא את שיעור החוב שייפרע לנושים;
(3)לקדם את שילובו מחדש של חייב שהוא יחיד במרקם החיים הכלכליים.
סעיף 1 חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע״ח – 2018
- שיקומו הכלכלי של החייב
כל אדם אשר נדרש לשיקום כלכלי בחייו, נדרש למסגרת מסודרת שתלמדו לפעול ולחיות באופן ראוי ומיטבי.
החוק למעשה מאפשר למדינה, ללמד את הפרט שבחר בהליך פשיטת הרגל בזכות או בחסד להתנהל כלכלית נכון.
התבטאות מעשית לרציונל זה, מיושמת בהגשת דוחות דו חודשית ובתשלום קבוע ברמה החודשית, אגב משלמי המזונות ישמחו לגלות כי הסכום אשר יוקצב ישפיע על התשלום החודשי של החייב לממונה.
האם כל סכום של חוב מאפשר לי להיות חדל פירעון בהווה או פושט רגל בעבר?
עו"ד עודד חן: אכן כן וגם בן אדם שיש לו חוב מתחת ל52,000 ₪ בתנאים מסוימים יהיה ניתן לאפשר לו להיכנס להליך חדלות הפירעון מול לשכת הוצאה לפועל.
מאידך גיסא, אם אדם יהיה בעל גובה חובות מעל ל-161,236.45 ₪ הטיפול בו יהיה לא אצל רשם הוצאה לפועל אלא אצל הממונה על הליך השיקום הכלכלי וחדלות הפירעון (למען ההבנה, בית משפט).
2. השאת שיעור החוב שייפרע לנושים
רבים מהאנשים מעוניינים בפירעון החובות שלהם, ורוצים להימנע ככל הניתן ממציאות של הרגשת חבות כלפי מאן דהוא.
הליך חדלות הפירעון יתאים לאדם אשר יש בו את הרצון והיכולת להשיב סכומי כסף קבועים ברמה החודשית, אשר רבות הפעמים יהוו סך של 50% מגובה החובות הכללי אשר בשפה המשפטית ייחשב לדיבידנד כלפי הנושים.
3. שילוב החייב במרקם החיים הכלכליים
מטרתו המרכזית של ההליך כאמור, היא להשיב את החייב לתלם ולמנוע ממנו תאונה כלכלית נשנית. איך עושים זאת נכון? ע"י סדנאות לניהול פיננסי נכון.
על ידי הגבלות שונות בהם החייב יהיה צריך לעמוד לאורך ההליך.
שאלה שלא פעם נשאלתי, האם אדם אשר חייב כספים לבנק ולא נפתח תיק הוצאה לפועל כנגדו, יכול לפנות להליך של חדלות פירעון?
אכן כן, האדם מצהיר על סכום חובותיו ונושיו בעת הגשת בקשתו הראשונה לפתיחת הליכי חדלות הפירעון, אך במקרה של בנק לדוגמא לא בטוח שיהיה נכון לרוץ לפשיטת רגל ההליך מאוד מגביל.
שאלה נוספת שנשאל לא פעם, האם דירוג האשראי של האדם נפגע לאחר ההליך? כן!
זוכרים את הסיפור של הרב קרליבך זצ"ל מתחילת המדריך? השתלשלות העניינים הובילה לכך שהבנקאי קיבל ביום החמישי מכתב מהבנק של אמסטרדם שבו נכתב: "אנא סלח לנו אלפי פעמים. לפני עשר שנים ביקשנו ממך הלוואה, אותה אישרת והעברת לנו, על סך שני מיליון רובלים. סלח לנו, אבל שכחנו לשלם לך אותה בחזרה, אבל גילינו בספרים שלנו שלא שילמנו לך, לכן אנו שולחים לך את הכסף".
מכאן עלינו להסיק מסקנה כי פשיטת רגל תתאים בעיקר לאנשים שאין להם נכסים ותנאים כלכליים אותם יפסידו בטווח הארוך לטובת יציאה מטביעה לבור מים לטווח הקצר גרידא.
העדיפות תמיד תהיינה להגיע להסדרי נושים בכלל החובות ולהימנע מהליך חדלות הפירעון, על כן זכות או חבות?! זוהי שאלת השאלות שכל קורא יצטרך להעמיק בה טרם בוחר לנקוט בהליך האמור.