השוכר הפסיק לשלם את דמי השכירות או את וועד הבית? הוא גורם לנזקים לדירה ולשכנים או סתם לא מכבד את החוזה? אולי אתם רוצים למכור את הדירה והקונה רוצה את הדירה בתאריך מוקדם יותר מהמועד שמסתיימת השכירות?
אל תדאגו, למצבים האלה ולמצבים נוספים יש פתרונות. אמנם לא מדובר במשימה פשוטה אבל היא בהחלט אפשרית ובליווי משפטי נכון היא יכולה להתבצע בצורה שתחסוך לכם הרבה כסף וכאבי ראש.
מתי ניתן לפנות שוכר לפני תום החוזה?
נשאל את השאלה ההפוכה ובאמצעותה נענה – מתי אי אפשר לפנות את השוכר לפני תום החוזה? בגדול – אם הוא מקיים את תנאי החוזה והחוק. כל עוד השוכר מקיים את הוראות החוזה, צריך את הסכמתו לסיום החוזה לפני סוף תקופת השכירות. אם השוכר לא מכבד את החוזה (כלומר מפר אותו) בהחלט כבר שווה להתייעץ עם עורך דין שבקיא בתחום ולבדוק אם ההפרה הזו תאפשר לכם לפנות את השוכר לפני תום תקופת השכירות או לא.
הפרות חוזה שכירות שמאפשרות ביטול ופינוי של השוכר לפני תום החוזה יכולות להיות גם כאלו שנקבע בחוזה שההפרה שלהן תאפשר למשכיר לעשות כן, וגם הפרות שלא מופיעות בחוזה אבל בהתאם לשורה של פסקי דין מפי בתי המשפט במהלך השונים – מדובר בפעולות או מחדלים שהוכרו ככאלה אשר מזכים את המשכיר בביטול החוזה אפילו לפני תום התקופה.
לכן, ובכדי שתוכלו לדעת אם ומתי אפשר לפנות את השוכר לפני תום החוזה הדבר ראשון שמומלץ לעשות הוא לבדוק את לשון החוזה ולבדוק אם הוא הופר בצורה שמזכה אתכם לבטל אותו.
אם החוזה שותק בעניין פעולה או מחדל מסוים של השוכר, כדאי לבדוק באמצעות עורך דין מתמחה בתחום אם לפי החוק או לפי פסיקה של בתי המשפט כמו שהזכרנו – מדובר בפעולות או מחדלים של השוכר שמקנים לכם עילה לביטול החוזה בכל זאת. אם התשובה חיובית אפשר לעבור לשלב הבא לקראת פינוי השוכר – משלוח דרישה בכתב לפינוי הנכס.
מכתב הודעה על סיום שכירות ופינוי מושכר
כדי שתהליך הפינוי יהיה מוצלח ויעיל, בשלב הראשון צריך לפנות לשוכר בכתב (כמו למשל דואר רשום) ולהודיע לו כי עקב הפרת החוזה על ידו, תוך פירוט ההפרה, עליו לפנות את הדירה תוך זמן סביר (למשל כשבוע) וכי אם לא יעשה כן תוך פרק זמן קצוב – תוגש נגדו תביעת פינוי.
כיצד מתבצע הליך הפינוי בפועל?
אם חלף הזמן הנקוב במכתב סיום השכירות והשוכר לא פינה את המושכר, הליך הפינוי מתחיל בהגשת "תביעה לפינוי מושכר" לבית משפט השלום. שימו לב! מומלץ מאוד שלא להתפתות ולפעול בצורה כוחנית כמו למשל להחליף את המנעולים בדירה או לזרוק חפצים של השוכר. פעולות כאלו אינן חוקיות ועלולות לחשוף אתכם לתביעה כספית של השוכר נגדכם.
כיום תביעה לפינוי מושכר הינו הליך מקוצר עם סדרי דין ולוחות זמנים מזורזים באופן משמעותי ביחס להליכים אחרים.
מהמועד שהשוכר קיבל לידיו כדין את כתב התביעה, יש לו 30 ימים להגיש כתב הגנה שלאחריהם בית המשפט יקבע תאריך לקיום דיון. הדיון שיקבע יהיה לכל המאוחר תוך 30 יום מהתאריך האחרון שהשוכר היה רשאי להגיש בו כתב הגנה.
פסק דין יינתן בסמוך לאחר הדיון או במסגרתו, ויכול להינתן גם בהיעדר הגנה אם השוכר לא הגיש כתב הגנה. בהנחה ובית המשפט יקבע שהצדק אתכם ועל השוכר לפנות את המושכר – יינתן צו פינוי שיפרט כי תוך זמן מסוים על השוכר לפנות את המושכר.
אם השוכר לא יקיים את צו הפינוי, גם אז לא ניתן לבצע דין עצמי אלא יש לפנות להוצאה לפועל לאכיפת הפינוי בכוח.
אם אתם מתלבטים או רוצים לבדוק אם אפשר לפנות את השוכר שלכם לפני תום החוזה, מומלץ לפנות לעורך דין מתמחה בתחום. עורך הדין ינתח את הוראות החוזה ביחס להתנהלות השוכר וכן את המצב המשפטי לפי החוק והפסיקה ובהתאם לכך ימליץ לכם על הדרך הנכונה ביותר לפעול. בכל אופן מומלץ שלא להסתכן בביצוע פעולות עצמאיות שכן במצבים מסוימים אלו עלולות להתפרש כוויתור על זכויותיכם ואף לחשוף אתכם לתביעות מצד השוכר.