האם ניתן לפתוח תיק גירושין באופן חד צדדי? כיצד מוגשת תביעת גירושין ולאיזו מסגרת משפטית? כל הנתונים למתגרשים הטריים, בכתבה שלפניכם.
זוגות אשר בוחרים להתגרש כיום יכולים לעשות זאת במספר דרכים ובמספר מסגרות, ולא תמיד ברור היכן וכיצד. האם נדרשת הסכמת שני הצדדים לפתיחת התיק? הכיצד ניתן לפתוח תיק גירושין גם בבית המשפט לענייני משפחה, ולא רק ברבנות? על מנת לענות על כל השאלות ולעזור לכם לעשות סדר בתקופה של בלבול וחוסר ודאות, ריכזנו את המידע כשאלות ותשובות, בכתבה שלפניכם.
האם ניתן לפתוח תיק גירושין באופן חד צדדי?
כן, ניתן לפתוח תיק גירושין באופן חד צדדי. במקרה בו אחד הצדדים מעוניין לסיים את הנישואין והצד השני אינו מעוניין, או שאין יכולת ליצור קשר עימו / עימה, ניתן לפתוח תיק באופן חד צדדי, כלומר, ללא הסכמת הצד השני.
מה פירוש המושג תיק גירושין חד צדדי?
תיק גירושין חד צדדי הוא מצב בו אחד הצדדים פותח תיק גירושין באופן חד צדדי, כלומר ללא ידיעת או הסכמת הצד השני.
באילו מקרים כדאי ואף עדיף לפתוח תיק גירושין חד צדדי?
פתיחת תיק גירושין באופן חד צדדי יכולה להיעשות במקרים הבאים:
- כאשר הצד השני מתעלל פיזית או נפשית
- כאשר הצד השני מכור לסמים
- כאשר הצד השני אינו מתפקד באופן מתמשך
- כאשר הצד השני בעל מום גופני או נפשי
- כאשר הבעל עקר
- כאשר הבעל אינו מפרנס את האישה
- כאשר האישה גורמת לבעלה לעבור על מצוות הדת.
חשוב לציין כי ניתן לפתוח תיק גירושין גם ללא קיום הסיבות הללו. הסיבות המוזכרות לעיל הן חלק מהעילות אשר מוגדרות כעילות גירושין בבית הדין הרבני. יכול להיות מקרה בו אחד הצדדים אינו סובל מקיום העילות הללו ומבקש בכל זאת לסיים את הנישואין ולהתגרש, הוא או היא רשאי לפתוח תיק גירושין ולהתחיל את הליך הגירושין.
כיצד פותחים תיק גירושין?
פתיחת תיק גירושין נעשית באמצעות פנייה לאחת המסגרות הבאות:
- בית הדין הרבני (הרבנות) – פנייה לרבנות באיזור המגורים הקרוב
- בית המשפט לענייני משפחה – פנייה לבית משפט השלום באיזור המגורים הקרוב.
חשוב לציין כי לא ניתן לפתוח תיק גירושין בשתי הערכות הללו במקביל. ניתן לפתוח תיק או ברבנות, או בבית המשפט לענייני משפחה. המסגרת שנבחרה היא זו שתוביל את ההליך עד לסיומו, הווה אומר עד לקבלת פסק דין המהווה תוקף משפטי, אחריו ניתן להגיש בקשה לקיום טקס הגט המסורתי בבית הדין הרבני.
בכל מקרה, ובפנייה לכל ערכאה, גם לבית הדין הרבני וגם לבית המשפט לענייני משפחה, יש שתי אפשרויות לפתוח תיק גירושין:
הגשת תביעת גירושין של אחד הצדדים – תביעה חג צדדית הפונה לבית המשפט בבקשת גירושין. בתביעה המוגשת לבית הדין הרבני ניתן להגדיר מה העילות לגירושין, שבגינן מבקש אחד הצדדים להתגרש. ניתן להגיש את התביעה לבית המשפט לענייני משפחה (אך לא במקביל, ניתן להגיש לערכאה אחת בלבד) ולדון במסגרת משפטית זו בתביעה. בסיום הדיונים ולאחר הינתן פסק הדין, הצדדים מגישים את פסק הדין לבית הדין הרבני ומסיימים את הליך הגירושין באמצעות טקס בגט הדתי.
הגשת הסכם גירושין של שני הצדדים – אפשרות נוספת לפתיחת תיק גירושין אינה רק באמצעות פתיחת הליך חד צדדי. בהחלט יכול לקרות מצב בו הצדדים מחליטים ומסכימים ביניהם לגבי הגירושים במהותם, ולגבי פרטי הגירושין: חלוקת רכוש בין בני הזוג, משמורת ילדים, מזונות וכו'. הצדדים רשאים להגיש לבית המשפט הסכם גירושין המקובל על שניהם, בית המשפט או בית הדין הרבני דנים בהסכם, מאשרים אותו ומעניקים לו תוקף משפטי.
לאיזו מסגרת משפטית יש לפנות?
ניתן לפתוח תיק גירושין חד צדדי ברבנות או בבית המשפט לענייני משפחה, להגיש תביעה ולהתחיל את הליך הגירושין.
באשר למסגרת המשפטית אליה כדאי לפנות, ישנם מספר שיקולים שיש לקחת בחשבון כאשר באים לענות על שאלה זו, ולכן אנו ממליצים, גם על מנת לענות על השאלה הזו, וגם על מנת לבצע את ההליך על הצד הטוב ביותר שניתן, להסתייע בעורך דין גירושין מקצועי, אשר יידע למשוך מכם את המידע הנדרש לו, על מנת לקבל את התמונה השלמה ולענות על השאלה הנ"ל.