ככלל, תביעה בגין תאונת דרכים שאירעה במהלך השירות הצבאי תוגש למשרד הביטחון.
ההתנהלות דומה להתנהלות של תאונה או פציעה במישור האזרחי, יש לאסוף פרטים, עדויות ומסמכים הנוגעים לאירוע ולהגישם לחברת הביטוח של הרכב הפוגע.
מהן התביעות העיקריות בהן מוגשת תביעה נגד משרד הבטחון?
- תביעה בגין נכות נפשית – חיילים עשויים לפתח פגיעות נפשיות בשל אירועים טראומתיים שחוו במהלך השירות הצבאי.
במקרים רבים, הסממנים של פגיעה נפשית עלולים להופיע לאחר תקופה מסוימת מעת שחרורו משירותו הצבאי של הנפגע.
בכדי לקבל פיצויים בגין נכות נפשית ממשרד הביטחון, על הנפגע להוכיח קשר סיבתי בין תנאי השירות או אירועים שקרו במהלך השירות הצבאי לבין תוצאת הנכות הנפשית.
- תביעה בגין פוסט טראומה – אחת הפגיעות הנפשיות הבולטות, כתוצאה מפעילות מבצעית מסוימת, מראות קשים, שירות בתנאים קשים, תקיפה מינית וכדומה.
מבחינת התיישנות, מסביר עו"ד גיל קראוס כי אין התיישנות בתביעה נגד נכות פוסט טראומטית וקיימים מספר תנאים המוגדרים כתנאים להכרה כנכה צה"ל בגין פוסט טראומה, בנוסף לבדיקות באגף שיקום נכים.
שימו לב, במידה וקצין התגמולים דחה את התביעה, ניתן לערער עליה בפני בית המשפט.
- הגשת תביעה בגין פריצת דיסק – במקרים מסוימים, כתוצאה ממאמץ מתמשך, חיילים רבים עשויים לסבול מפריצת דיסק, כתוצאה מהרמת משקל כבד וסחיבתו במשך תקופה ארוכה במהלך השירות הצבאי.
על הנפגע להוכיח קשר סיבתי כי פריצת הדיסק והפגיעה, נגרמה כתוצאה ישירה משירותו הצבאי.
לעיתים רבות קשה להוכיח את הקשר הסיבתי בין השירות הצבאי לבין פריצת הדיסק, וחשוב לתעד את כל התלונות המתקבלות על כאבי הגב.
- תביעה בגין טרשת נפוצה – מחלה שפוגעת במערכת העצבים המרכזית בגוף ומשבשת את הפעילות התקינה של המערכת החיסונית בגוף החולה.
אחד הגורמים הסביבתיים לטרשת נפוצה הוא לחץ נפשי חריג ומדובר בטענה ידועה שעולה במהלך השירות הצבאי, על הנפגע נדרש להוכיח את הפן העובדתי וכי לא סבל מתסמיני המחלה לפני שירותו הצבאי.
נושא הלחץ הנפשי החריג כגורם עיקרי למחלה שנוי במחלוקת, ונכון להיום, קיימים מקרים מעטים שהקשר בין המחלה לשירות הצבאי הוכר.
מהן אפשרויות התביעה בפני משרד הביטחון?
- תגמול טיפול רפואי – הליך בירור התביעה נגד משרד הביטחון אורך זמן ויש להתאזר בסבלנות. לעיתים התביעה נגד משרד הביטחון נדחית ועל הנפגע לערער לבית המשפט.
במקרים מסוימים התובע מתקשה להתפרס בתקופה זו ומגיש בקשה לסיוע בזמן ההמתנה המשפטית למשרד הביטחון.
תגמול טיפול רפואי לזמן ההמתנה מאפשר מחייה עד להכרעה בתביעה.
כשמשרד הביטחון מטיל ספק בסיכויי התביעה – פתרון זה לא יתאפשר.
- פנייה לביטוח לאומי – כשתביעתו של הנפגע נדחית, הוא יוכל להגיש בקשה לקצבת נכות כללית עבור רווחתו האישית והכלכלית בזמן ניהול הערעור.
מהן ההשלכות של פנייה לביטוח הלאומי?
במקרים רבים נפגעים מחליטים לפנות לביטוח לאומי בכדי להגיש תביעה לקבלת גמלת נכות כללית ופועלים מתוך מצוקה כלכלית אמיתית, עם זאת במקרים רבים מתגלה כי הפנייה לביטוח לאומי עולה ביוקר וכשאותם נפגעים מגיעים לחדש את מסלול התביעה נגד משרד הביטחון מתברר כי אין להם אפשרות כזו יותר.
החוק מחייב את הנכה הטוען לזכאות לפי חוק הנכים ולזכאות לפי חוק הביטוח הלאומי, לבחור בין שני המסלולים.
מקרים מיוחדים של העדר בחירה בין זכויות
בעבר, נכים שסבלו מנכות נפשית קשה יכלו לטעון כי מחמת חומרת מצבם הנפשי הם לא כשירים לבצע פעולה משפטית של בחירה בין זכויות.
כיום, הפסיקה נקבע כי לא כל מי שהוא חולה נפש הוא בהכרח גם נטול יכולת בחירה, ניתן יהיה להוכיח העדר גמירות דעת חוזית, גם אם הנכה לא הוכר כפסול דין, בחינה זו של הבחירה נעשית לפי מצבו של הנכה שענינו נבדק לאורך כל ציר הזמן ממועד הבחירה הקבוע בחוק ועד למועד בו ניתנה ההחלטה האם בוצעה בחירה.
בסיכומו של דבר, במקרים מסוימים, מומלץ להגיש תביעה נגד משרד הביטחון כשקיים סיכוי לקבל אחוזי נכות של 20% ומעלה, במקרה שכזה תביעה זו עדיפה על פני תביעה אזרחית.
עם זאת, ההתמודדות היא מול משרד הביטחון וההליך המשפטי לא תמיד פשוט, לכן מומלץ להיוועץ ולהסתייע בעורך דין כדי לקבל פיצוי בגין תאונות דרכים.